Batteri

Hos EventyrCykler er alle vores ladcykler eldrevne, og kører derfor på batteri. Her kan du blive klogere på hvordan et elcykelbatteri fungerer, og hvad de forskellige specifikationer betyder.

Hvad er batterikapacitet?

Batterikapaciteten er den mængde energi, som et batteri kan lagre og derefter afgive. Det måles normalt i watt-timer (Wh) eller ampere-timer (Ah). Jo højere batterikapacitet, jo længere rækkevidde. Du skal være opmærksom på, at jo mere effekt (jo “stærkere” du kører eller jo mere vægt du kører med), jo kortere rækkevidde. På én opladning kan en Klods-Hans og Klods-Hans Plus køre op til 80 km. En Fyrtøjet kan køre op til 40 km afhængig af hastighed og lastens vægt.

Hvad er A (ampere) og Ah (amperetimer)?

Ampere (A) er en enhed for elektrisk strøm, der måler mængden af ladning, der flyder gennem et elektrisk kredsløb pr. sekund. Når vi taler om ampere i forbindelse med et batteri, henviser vi normalt til batteriets kapacitet til at levere strøm over tid.
 
I et batteri angiver ampere-timers (Ah) værdien, hvor lang tid batteriet kan levere en bestemt strømstyrke, før det løber tør for ladning. For eksempel kan et batteri med en kapacitet på 10 Ah levere en strømstyrke på 1 ampere i 10 timer, eller en strømstyrke på 2 ampere i 5 timer, før det er tomt. Amperetimer er en vigtig faktor at overveje, når man vælger et batteri til forskellige applikationer, da det indikerer, hvor lang tid batteriet kan forblive opladet og levere strøm, før det skal genoplades. Jo højere antal amperetimer, jo længere kan batteriet forblive aktivt.
 
Det er vigtigt at bemærke, at batteriets amperekapacitet ikke er den eneste faktor, der bestemmer, hvor længe et batteri kan levere strøm. Andre faktorer som batteriets spænding og belastningens effekt spiller også en rolle i at bestemme den samlede driftstid.

Hvad er Wh (watt-timer)?

Watt-timer (Wh) er en enhed for energi, der måler den samlede mængde energi, et batteri kan levere eller opbevare. Det er et produkt af spænding (volt) og kapacitet (ampere-timer).
 
En watt-time er defineret som mængden af energi, der frigives, når en enhed med en effekt på 1 watt bruges i en time. For at beregne watt-timer for et batteri multipliceres batteriets nominelle spænding med dets kapacitet i ampere-timer.
 
For eksempel, hvis et batteri har en nominel spænding på 12 volt og en kapacitet på 10 ampere-timer, vil det have en energiindhold på 120 watt-timer (12 V * 10 Ah = 120 Wh). Dette betyder, at batteriet kan levere 120 watt i en time, eller en lavere effekt i længere tid, afhængigt af belastningen.
 
Watt-timer er en nyttig måling, når man vurderer batteriets kapacitet og forventede driftstid for enheder eller systemer, der bruger batteriet. Det hjælper med at bestemme, hvor længe et batteri kan forsyne en given belastning, før det skal oplades eller udskiftes.

Hvad er V (volt)?

Volt (V) er en enhed for elektrisk spænding, der måler den elektriske potentialeforskel mellem to punkter i et elektrisk kredsløb, herunder et batteri.
 
Når vi taler om volt i forbindelse med batterier, refererer vi normalt til batteriets nominelle spænding eller udgangsspænding. Dette er den specificerede spænding, som batteriet er designet til at levere under normale driftsforhold.
 
For eksempel har et almindeligt AA- eller AAA-batteri en nominel spænding på 1,5 volt. Dette betyder, at batteriet er designet til at levere en elektrisk potentialeforskel på 1,5 volt mellem de to poler. Der er dog mange forskellige typer batterier på markedet, og de kan have forskellige nominelle spændinger. For eksempel kan et bilbatteri have en nominel spænding på 12 volt, mens et lithium-ion-batteri til en bærbar computer kan have en nominel spænding på 11,1 volt.
 
Det er vigtigt at bemærke, at spændingen på et batteri kan variere under forskellige driftsforhold. For eksempel kan spændingen på et fuldt opladet batteri være lidt højere end den nominelle spænding, mens spændingen kan falde, når batteriet aflades. Derfor er det vigtigt at forstå batteriets spændingsområde og dets evne til at levere den nødvendige spænding til det elektriske kredsløb eller enhed, det skal forsyne.

Hvordan oplader jeg mit cykelbatteri?

Der er to måder at oplade din elcykel. Du kan enten bruge det indbyggede ladestik der er monteret i det bagerste panel på ladkassen under styret. Alternativt kan du batteriet tages ud og tages med indenfor og sættes i stikkontakten. Hvor ofte det skal lades afhænger af hvor meget du bruger din cykel. Du kan altid se på displayet hvor meget der er tilbage.
 
Første gang du oplader batteriet, anbefaler vi, at du oplader batteriet til det er 100% opladt.
 
Du kan læse mere om opladningen af din cykels batteri og batterivedligeholdelse i manualerne på vores hjemmeside.

Hvor lang tid tager det at oplade mit cykelbatteri?

Det tager mellem 5-7 timer fra 0% til 100%, afhængigt af batteriets størrelse.

Hvad sker der hvis min ladcykel løber tør for batteri?

Heldigvis kan du på de fleste ladcykler køre rimelig ubesværet uden brug af motoren. Du kan altid se på displayet, hvor meget batteri du har tilbage. Vi anbefaler at du oplader dit batteri snarest muligt efter fuld afladning for batteriets helbred.