Fælge

Hvad er fælge?

Fælge er en af de vigtigste komponenter på et cykelhjul. De er den ydre cirkulære del, der holder dækket på plads og giver hjulet sin struktur. Fælge kan være fremstillet af forskellige materialer, herunder aluminium, kulfiber eller stål. Valget af materiale påvirker hjulets vægt, styrke og stivhed. Aluminium er det mest almindelige materiale på grund af dets balance mellem styrke, vægt og pris.
 
Fælge kan have forskellige profiler, herunder lavprofil, mellemprofil eller højprofil. Lavprofil fælge er flade og lette, hvilket giver bedre manøvredygtighed. Højprofil fælge er dybere og kan give bedre stabilitet, men kan være mere modtagelige for sidevind.
 
Fælgens bredde har indflydelse på dækkets pasform og ydeevne. Bredere fælge giver normalt bedre greb, komfort og stabilitet, især ved lavere dæktryk. Smallere fælge kan være lettere og mere aerodynamiske, men kan også resultere i mindre greb og komfort.
 
Fælge kan være designet til forskellige bremsetyper, enten skivebremser eller fælgbremser. Skivebremsefælge har en speciel konstruktion, der er optimeret til at arbejde med skivebremser, mens fælgbremsefælge har en bremseflade på fælgens sider, som bremseklodserne klemmer omkring. Læs mere om bremsetyper her.