Forgaffel

Hvad er en forgaffel?

Forgaflen er en vigtig del af et cykelstel og spiller en afgørende rolle i cyklens håndtering, stødabsorption og styrke. Den er placeret i fronten af cyklen og holder forhjulet på plads.

Hvilke typer forgafler findes der?

Forgaflen kan være fremstillet af forskellige materialer, herunder stål, aluminium, kulfiber eller endda en kombination af materialer. Hvert materiale har sine egne egenskaber i forhold til vægt, styrke og stødabsorption. Nogle forgafler er udstyret med affjedring, enten i form af en fjeder eller en luftfjeder. Affjedringen hjælper med at absorbere ujævnheder og stød fra vejen eller terrænet, hvilket giver en mere behagelig kørsel og bedre kontrol over cyklen. Affjedrede forgafler er typisk set på mountainbikes eller cykler designet til terrænkørsel. 

 Ikke-affjedrede forgafler, også kendt som stive forgafler, er mere almindelige på racercykler eller cykler beregnet til vejbrug. Disse forgafler har ikke nogen form for affjedring og er normalt lettere og mere stive, hvilket bidrager til en mere direkte og effektiv kraftoverførsel.

Længden på forgaflen kan variere afhængigt af cykeltypen og dens formål. Mountainbikes har typisk længere forgafler for at øge affjedring og håndtere ujævnheder i terrænet, mens racercykler har kortere forgafler for at forbedre hurtige reaktioner og hurtig styring.

Forgaflen har normalt monteringspunkter til bremser, enten skivebremser eller fælgbremser. Disse monteringspunkter sikrer, at bremserne er korrekt placeret og fungerer effektivt. Læs mere om bremsetyper her.

 
Det er vigtigt at vælge en forgaffel, der passer til din cykeltype og kørestil. Hvis du er i tvivl eller ønsker at opgradere din forgaffel, anbefales det at konsultere en cykelekspert eller besøge en cykelbutik for at få rådgivning og hjælp til at vælge den rigtige forgaffel til dine behov.