Gear

Hvad er gear?

Din cykels gear gør det muligt for dig at justere den modstand du oplever, når du træder i pedalerne, så du nemmere kan håndtere f.eks. bakker eller vind på cykelstierne.

Hvilke geartyper findes der?

Cykelgear bliver primært delt op i to hovedkategorier; udvendige gear og indvendige gear. På denne side giver vi et kort overblik over geartyperne og deres karakteristika.

Hvad er indvendige gear?

Indvendige gear, der også kaldes navgear, er placeret inde i navet på hjulet og er beskyttet mod elementerne, hvilket gør dem mere modstandsdygtige over for snavs og skidt, og kræver derfor også mindre vedligeholdelse end udvendige gear. De er nemme at skifte mellem, og giver en ensartet trædeoplevelse når du skifter mellem gearerne. En anden type af invendige gear er de trinløse gear. 

Læs mere om indvendige gear her.

Hvad er udvendige gear?

Udvendige gear er typisk monteret på bagnavet, og/eller på kranken med to eller flere tandhjul for og bag. De udvendige gear kræver en mere omfattende vedligeholdelse end indvendige gear, da de er udsat for snavs og skidt fra terrænet. Udvendige gear har typisk et større gearinterval, hvilket gør det muligt for rytteren at finjustere gearforholdet i højere grad. Dette giver rytteren mere kontrol over cyklen og mulighed for at træde lettere på pedalerne i stejle bakker.

Læs mere om udvendige gear her.

Hvad er forskellen på indvendige og udvendige gear?

Forskellen mellem indvendige og udvendige gear er primært baseret på deres placering og funktion i cyklen.
 
Indvendige gear er placeret i navet på cyklens baghjul. De består af et komplekst planetgearsystem, som skaber forskellige gearforhold ved at kombinere flere tandhjul inde i navet. Når du skifter gear på en cykel med indvendige gear, drejer du typisk en drejeknap eller en rulle på håndtaget på styret, som trækker en kabel, der skubber et internt gear ind eller ud af engagement med andre gear i navet. Dette ændrer gearforholdet og gør det lettere eller sværere at træde pedalerne.
 
På den anden side er udvendige gear monteret på bagnavet i form af en kassette og på kransken i form af tandhjul. Når du skifter gear på en cykel med udvendige gear, drejer du typisk en drejeknap eller trykker på en knap på styret, som trækker kæden fra et tandhjul til et andet tandhjul på kassetten eller kransken. Dette ændrer gearforholdet og gør det lettere eller sværere at træde pedalerne.
 
En anden forskel er, at indvendige gear normalt har et mindre antal gear end udvendige. Dette giver cyklisterne mulighed for et bredere gearområde og en mere præcis justering af gearforholdene.
 
En fordel ved indvendige gear er, at de er mere beskyttede mod vejr og skader end udvendige gear, da de er placeret inde i navet. De kræver også mindre vedligeholdelse end udvendige gear. På den anden side er udvendige gear mere effektive og lettere og giver mulighed for en mere præcis tilpasning af gearforholdene.
 
Alt i alt er valget mellem indvendige og udvendige gear afhængigt af cyklistens behov og præferencer, såvel som den type cykling, de planlægger at udføre.

Hvad er trinløst gear?

Trinløse gear er en relativt ny teknologi i cykelindustrien og har flere fordele i forhold til traditionelle gear. Et trinløst gear tillader rytteren at justere modstanden når man træder i pedalerne, uden at skulle skifte mellem specifikke geartrin. I stedet for manuelt at skifte sig igennem en lang række af gear, giver trinløse gear mulighed for en jævn og kontinuerlig overgang mellem forskellige gearforhold. 

Hos Eventyrcykler finder du trinløse gear på modellerne Klods-Hans og Klods-Hans Plus, der begge er udstyret med et trinløst gear fra Enviolo 330.

Læs mere om trinløse gear her.