Hjul

Hvad er cykelhjul?

Cykelhjulene er en af de vigtigste komponenter på en cykel, da de bærer vægten af rytteren og giver bevægelse og stabilitet. Et cykelhjul består normalt af en fælg, eger og en nav. Fælgen er den ydre cirkulære del, der holder dækket på plads. Egerne forbinder fælgen til navet og giver hjulet sin struktur og styrke. Navet er den centrale del, hvor akslen er fastgjort, og hvorpå hjulet roterer.
 
Fælgen kan være fremstillet af forskellige materialer som aluminium, kulfiber eller stål. Valget af materiale påvirker vægten, styrken og stivheden af hjulet. Egerne er normalt lavet af rustfrit stål eller aluminium.
 
Cykelhjul kommer i forskellige størrelser afhængigt af cykeltypen. De mest almindelige størrelser er 26 tommer, 27,5 tommer og 29 tommer til mountainbikes og 700c til racercykler og hybridcykler. Størrelsen påvirker cyklens køreegenskaber, manøvredygtighed og komfort.
 
 
Cykelhjulet er normalt udstyret med et dæk, som er den del, der kommer i kontakt med vejen. Dækket kan være bredt eller smalt, afhængigt af cykeltypen og kørestilen. Inde i dækket er der traditionelt en slange, der indeholder luft og giver dækket sin form og stødabsorption. Læs mere om dæk her.
 
Navet er den centrale del af hjulet, hvor akslen er fastgjort. Det indeholder lejer, der gør det muligt for hjulet at rotere jævnt. Nogle hjul er udstyret med navdynamo, der genererer elektricitet til cyklens lys, når hjulet roterer. Læs mere om nav her.