Indvendige gear

Hvad er indvendige gear?

Indvendige gear, der også kaldes navgear, er placeret inde i navet på hjulet og er beskyttet mod elementerne, hvilket gør dem mere modstandsdygtige over for snavs og skidt, og kræver derfor også mindre vedligeholdelse end udvendige gear. De er nemme at skifte mellem, og giver en ensartet trædeoplevelse når du skifter mellem gearerne. En anden type af invendige gear er de trinløse gear.

Hvordan fungerer indvendige gear?

Indvendige gear fungerer ved hjælp af det der hedder et planetgearsystem, der består af flere tandhjul, der roterer omkring hinanden i en kapsel. De indvendige tandhjul er forbundet til en aksel, der er forbundet til cyklens hjul, mens det ydre tandhjul er forbundet til kæden og pedalerne. Når du skifter gear, drejer du en drejeknap eller trykker på en knap på styret, hvilket bevæger gearet inde i navet og ændrer gearforholdet.

Hvilke typer af indvendige gear findes der?

Der er forskellige typer af indvendige gearsystemer, herunder f.eks. 3-speed, 7-speed, 8-speed, 9-speed og 11-speed. Jo flere gear, jo større er valgmulighederne for at tilpasse cyklen til forskellige terræn og hastigheder. Derudover findes der det der hedder trinløst gear, som er et indvendigt gear der automatisk tilpasser gearforholdet.

Hvad er fordelene ved indvendige gear?

Indvendige gear har en række fordele i forhold til udvendige gear. De er mere holdbare, fordi de er beskyttet inde i navet og ikke udsættes for vejr og slitage på samme måde som udvendige gear. De er også lettere at vedligeholde, fordi de kræver mindre justering og rengøring.
En anden fordel ved indvendige gear er, at de giver mulighed for at skifte gear, mens cyklen er i bevægelse eller står stille, hvilket kan være en fordel i bytrafik eller på bakker.

Hvad er ulemperne ved indvendige gear?

Indvendige gear kan være mere komplicerede at reparere eller vedligeholde end udvendige gear. Selvom de kræver mindre justering og rengøring, kan reparationer og udskiftning af dele være mere vanskelige og kræve specialværktøj. Derudover kan indvendige gear have et begrænset gearområde i forhold til udvendige gear. Dette skyldes, at det planetgearsystemet har en begrænset kapacitet til at skabe forskellige gearforhold, sammenlignet med udvendige gear.