Kæde

Hvad er en cykelkæde?

En cykelkæde er en vigtig del af cyklens drivlinje, som overfører kraften fra pedalarmene til bagnavet og driver cykelhjulet fremad. Cykelkæden er normalt lavet af metal og består af et antal led, der er forbundet. Hvert led har normalt to tænder, som griber ind i tandhjulene på kranken og bagnavet. Hvert led har to udvendige plader og en indvendig pin, der holder kæden sammen. Kæden er fleksibel og kan bøjes og bevæge sig i forskellige retninger, hvilket gør det muligt for cyklens kædehjul og tandhjul at gribe fat i kæden og drive hjulene.

Hvordan smører og renser jeg min cykelkæde?

For at kæden fungerer optimalt, er det vigtigt at smøres regelmæssigt med cykelolie. Når du cykler udsættes din kæde for forskelligt skidt og snavs, som kan sætte sig og forårsage slid mellem leddene. Derfor er det også en vigtigt indimellem at rense din kæde. Brug evt. et par engangshandsker, da olien godt kan smitte af når du arbejder med det.
 
Alle EventyrCyklers modeller har en kædeskærm omkring deres kæde. De beskytter kæden så skidt og snavs ikke hæfter sig fast, men også så du undgår at der sprøjter snavs på dit tøj når du cykler. Derfor kræver kæderne minimal vedligeholdelse. Skulle du have brug for at smøre kæden, kan du klikke kædeskærmen åben, så du kan få adgang til kæden.
Rengøring af kæde
Når du rengør din cykelkæde, er det vigtigt at du bruger en særlig kæderens eller degreaser (affedter). Du kan nemlig ikke bare benytte almindelig sæbe, da det vil gå ind og fjerne det fedtstof der er på kæden, hvilket kæden ikke har godt af. Brug en børste med stive hår (evt. en gammel tandbørste) til at skrubbe kæden og komme godt rundt med dit rensemiddel. Brug derefter en ren klud til at tørre kæden af, og gå evt. efter med børsten for at få det sidste skidt væk. Når din kæde er rengjort og tør, er det tid til at komme olie på.
 
Gider du ikke stå med børste og rens, kan du også anskaffe dig en kæderenser, som er et lille device der er designet til at rense kæden for dig.
Smøring af kæde

Når du har renset din kæde, er det vigtigt at du husker at smøre den med kædeolie. Har du en cykel med udvendige gear, skal du huske at rulle kæden igennem alle cyklens gear, så alle tandhjulene bliver smurt igennem. 

Læs mere præcist om hvordan man smører en cykelkæde her.

Hvordan strammer jeg min kæde?

Hvis din kæde er blevet slap, skal den strammes for at du får det optimale ud af den kraft du ligger i pedaler, men også for at sikre at den ikke hopper af. Det kan f.eks. ske efter du har renset din kæde, hvor skidt tidligere har siddet og klemt, og nu efterfølgende er blevet løsnet. Din cykelhandler kan nemt og hurtigt stramme din kæde for dig.
 
Du kan også selv kaste dig ud i det.
 
For at stramme din cykelkæde skal du følge disse trin:
  1. Løsn bagnavets låsemøtrikker: Find låsemøtrikkerne på bagnavet, og brug en passende skruenøgle til at løsne dem, så du kan justere kædespændingen.
  2. Juster kædespændingen: Træk baghjulet bagud for at stramme kæden. Du skal justere kædespændingen, indtil kæden har den rigtige spænding, men stadig har lidt bevægelse op og ned, når du trykker på den. Hvis kæden er for stram, vil det føre til unødig slid på kæden og drivsystemet, mens en for løs kæde kan hoppe af tandhjulene.
  3. Stram låsemøtrikkerne: Når du har justeret kædespændingen, skal du stramme låsemøtrikkerne med skruenøglen for at fastgøre baghjulet på plads og holde kæden spændt.
  4. Kontroller kædepositionen: Når du har strammet kæden, skal du kontrollere dens position på tandhjulene. Kæden skal glide jævnt over tandhjulene uden at hoppe eller glide af. Hvis kæden hopper af, kan det skyldes en forkert position eller størrelse på kæden, eller at tandhjulene også skal udskiftes.
 
Det er vigtigt at huske på, at en korrekt justeret kæde er vigtig for at opretholde en god cykeloplevelse, og det anbefales at tjekke kædespændingen regelmæssigt. Oplever du at din kæde stadig er løs, selv efter spænding, skal du kontakte din cykelhandler for montering af ny kæde.

Min kæde er faldet af - hvordan sætter jeg den på igen?

Det kan ske at din kæde falder af når du cykler. Sker det på en cykel med udvendige gear er det letteste at afmontere kædeskærmen (hvis cyklen har en). Ved udvendige gear skubbes skiftearmen fremad mod kranken. Dette løsner kæden, så kæden kan løftes op på tandhjulene igen. Hvis kæden er hoppet af ved kranken, læg kæden op på tandhjulet og drej forsigtigt rundt på pedalerne til kæden hopper på.
 
Er det på bagnavet, lig da kæden op på et af tandhjulene på kassetten og skub forsigtigt cyklen fremad, til kæden hopper på. Processen er det samme på cykler med indvendige gear, dog har du ikke en skiftearm at løsne kæden med. Det kan derfor være en anelse mere besværligt at få kæden tilbage på tandhjulene. Er det helt umuligt, vil din cykelhandler helt sikkert gerne hjælpe dig.
 
Alle Eventyrcyklers nuværende modeller har indvendige gear, samt kædeskærm omkring deres kæde, så risikoen for at kæden løsner sig eller hopper af, er minimal.