Lås

Ved hjælp af en cykellås kan du beskytte din cykel mod tyveri. Der findes mange forskellige slags låse, som alle har forskellige fordele og ulemper. Her på siden kan du læse mere om de forskellige slags låse og hvad vi anbefaler til din ladcykel.

Hvad er en kædelås?

En kædelås er en separat lås du kan bruge til at låse din cykel fast til f.eks. et cykelstativ. Kædelåse er normalt lavet af stål og kan være meget robuste og sikre. Kæden er ofte dækket af et beskyttende nylon- eller gummiomslag for at forhindre ridser på cyklens overflade.
 
 
For at bruge en kædelås skal du vikle kæden omkring cyklens ramme og fastgøre den omkring et fast objekt som en cykelstativ, et hegn eller en lygtepæl. Du skal derefter bruge hængelåsen til at låse kæden sammen.

 
Kædelåse er populære blandt cyklister, da de er alsidige og kan bruges til at låse cyklen fast til forskellige typer objekter. De kan også være længere end andre typer låse, hvilket gør det lettere at finde et egnet fastgørelsespunkt. Det er vigtigt at vælge en kædelås af god kvalitet, der er svær at klippe eller bryde op. Nogle kædelåse har også ekstra sikkerhedsfunktioner som anti-bor og anti-sav teknologi for at forhindre tyven i at ødelægge låsen med værktøj.

Hvad er en bøjlelås?

En bøjlelås, også kendt som en U-lås eller D-lås, er en type cykellås, der består af en stærk metalbøjle, der er formet som en U eller en D, og en låsemekanisme. Bøjlelåsen bruges til at fastgøre cyklen til et fast objekt og forhindre tyveri. Bøjlelåse er kendt for deres høje sikkerhedsniveau og modstandsdygtighed over for klipning, savning og brydning. De er normalt lavet af hårdt stål og har en tykkelse og styrke, der gør det vanskeligt for en potentiel tyv at bryde låsen op med værktøj.
 
For at bruge en bøjlelås skal du placere den omkring cyklens ramme og et fast objekt som en cykelstativ, et hegn eller en lygtepæl. Bøjlelåsen skal være placeret på en sådan måde, at der er minimal plads til at bruge værktøj til at bryde låsen op. De er normalt kompakte og nemme at transportere, men de kan være lidt tungere end andre låsetyper.
 
Nogle bøjlelåse har ekstra sikkerhedsfunktioner som anti-bor og anti-sav teknologi for at forhindre tyven i at ødelægge låsen med værktøj. Nogle modeller har også en beskyttende gummi- eller nylonoverflade for at forhindre ridser på cyklens overflade.

Hvad er en ringlås?

En ringlås er en type cykellås, der er fastgjort til cyklens ramme og forhindrer, at baghjulet roterer, når den er låst. Den bruges normalt i kombination med en anden lås, f.eks. en kædelås eller bøjlelås, der sikrer cyklen til et fast objekt. Ringlåse er normalt lavet af metal og er fastgjort til cyklens ramme ved hjælp af monteringsbeslag. Når ringlåsen er i brug, placeres den omkring baghjulet og forhindrer det i at dreje. Dette gør det sværere for en potentiel tyv at køre væk på cyklen eller fjerne baghjulet.
 
Ringlåse er populære, da de er lette at bruge og hurtige at fastgøre. De er også relativt lette og nemme at transportere, da de normalt er små i størrelse og ikke kræver ekstra monteringssteder. Det er dog vigtigt at bemærke, at ringlåse ikke er så sikre som andre låsetyper. De forhindrer ikke tyven i at løfte eller flytte cyklen, og de kan nemt klippes op med de rigtige værktøjer. Derfor anbefales det at bruge en ringlås i kombination med en mere robust lås, der kan fastgøre cyklen til et fast objekt. Nogle ringlåse er også udstyret med en ekstra sikkerhedsfunktion som en alarm, der aktiveres, hvis cyklen forsøges at blive flyttet eller manipuleret med. Dette kan give en ekstra afskrækkende virkning over for tyve.

Hvad er en kabellås?

En kabellås er en type cykellås, der består af et tykt metal- eller stålkabel og en låsemekanisme. Kabellåsen bruges til at fastgøre cyklen til et fast objekt og forhindre tyveri. Kabellåse er kendt for deres fleksibilitet og brugervenlighed. Kablet kan trækkes gennem cyklens ramme og rundt om et fast objekt, hvorefter det sikres med hængelåsen. Kabellåse er normalt lettere og mere bøjelige end andre låsetyper som kædelåse og bøjlelåse, hvilket gør dem nemme at transportere og bruge.
 
Kabellåse er tilgængelige i forskellige længder og tykkelser, hvor nogle er mere sikre end andre. Det anbefales at vælge en kabellås med en tilstrækkelig tykkelse og styrke til at modstå klipning eller skæring med værktøj. Det er dog vigtigt at bemærke, at kabellåse generelt er mindre sikre end kædelåse eller bøjlelåse, da de kan klippes op med de rigtige værktøjer. Derfor anbefales det at bruge en kabellås i kombination med en anden lås, f.eks. en bøjlelås eller kædelås, for at øge sikkerheden yderligere.

Hvad er en kliklås?

En kliklås er en type hurtiglås, der bruges til at fastgøre og frigøre forskellige dele af en cykel. Den bruges ofte til at fastgøre sadlen, hjulene eller andre justerbare komponenter på cyklen. En kliklås består normalt af to dele: en mandlig del og en kvindelig del. Den mandlige del er fastgjort til cyklens ramme eller komponenten, mens den kvindelige del er fastgjort til den del, der skal låses fast. Når de to dele bringes sammen, klikker de på plads og holder komponenten sikkert fast.
 
Kliklåse er kendt for deres brugervenlighed og hurtige installation og fjernelse. De kræver normalt ikke brug af værktøj og kan betjenes med en hånd. Dette gør det nemt at justere eller fjerne komponenter på cyklen uden at skulle bruge ekstra værktøj. Det er vigtigt at bemærke, at kliklåse normalt ikke er beregnet til at fungere som en primær lås til at forhindre tyveri af cyklen. De er mere beregnet til hurtig og nem justering eller fjernelse af cykelkomponenter. For at sikre din cykel mod tyveri anbefales det at bruge en mere robust lås som en kædelås, bøjlelås eller kabellås.

Hvad er en spirallås?

En spirallås er en type cykellås, der består af et fleksibelt metal- eller stålkabel, der er snoet i en spiralform, og en låsemekanisme. Spirallåsen bruges til at fastgøre cyklen til et fast objekt og forhindre tyveri. Spirallåse er kendt for deres fleksibilitet og brugervenlighed. Kablet kan trækkes gennem cyklens ramme og rundt om et fast objekt, hvorefter det sikres med låsemekanismen. Spirallåse er normalt lettere og mere bøjelige end andre låsetyper som kædelåse og bøjlelåse, hvilket gør dem nemme at transportere og bruge.
 
Spirallåse fås i forskellige længder og tykkelser, hvor nogle er mere sikre end andre. Det er vigtigt at vælge en spirallås med en tilstrækkelig tykkelse og styrke til at modstå klipning eller skæring med værktøj. Det er også vigtigt at bemærke, at spirallåse generelt er mindre sikre end kædelåse eller bøjlelåse, da de kan klippes op med de rigtige værktøjer. Derfor anbefales det at bruge en spirallås i kombination med en anden lås, f.eks. en bøjlelås eller kædelås, for at øge sikkerheden yderligere.

Hvad er en foldelås?

En foldelås, også kendt som en foldbar cykellås, er en type cykellås, der består af flere led eller segmenter af metalplader, der er forbundet med hængsler. Foldelåsen bruges til at fastgøre cyklen til et fast objekt og forhindre tyveri. Foldelåse er kendt for deres kombination af sikkerhed, fleksibilitet og bærbarhed. Når de er foldet sammen, danner de en kompakt enhed, der er nem at transportere, og når de foldes ud, kan de strække sig og nå omkring cyklens ramme og et fast objekt.
 
Foldelåse er normalt lavet af hårdt stål og har en tykkelse og styrke, der gør det vanskeligt for en potentiel tyv at bryde låsen op med værktøj. De fleksible led gør det også svært for en tyv at bruge klippeværktøj eller sav til at skære igennem låsen.
 
Foldelåse fås i forskellige længder og tykkelser, hvor nogle er mere sikre end andre. Det er vigtigt at vælge en foldelås med en tilstrækkelig tykkelse og styrke til at modstå klipning eller skæring med værktøj. Nogle foldelåse har også ekstra sikkerhedsfunktioner som anti-bor og anti-sav teknologi for at forhindre tyven i at ødelægge låsen med værktøj. Nogle modeller har også en beskyttende gummi- eller nylonoverflade for at forhindre ridser på cyklens overflade.

Hvad er en forsikringsgodkendt lås?

En forsikringsgodkendt lås er en cykellås, der er godkendt af forsikringsselskaber som en sikker og pålidelig lås til at beskytte din cykel mod tyveri. Forsikringsgodkendte låse opfylder normalt specifikke krav og standarder fastsat af forsikringsselskaber for at sikre, at de giver tilstrækkelig sikkerhed. Kravene til en forsikringsgodkendt lås kan variere afhængigt af forsikringsselskabet og det land, du er i. Generelt set vil forsikringsgodkendte låse have visse fælles træk, der gør dem mere sikre end almindelige låse.
 
Nogle af de funktioner, der ofte findes i forsikringsgodkendte låse, inkluderer:
  1. Høj sikkerhedsklassificering: Låsen skal have en høj sikkerhedsklassificering, der viser, at den er modstandsdygtig over for klipning, skæring og brydning.
  2. Solid konstruktion: Låsen skal være lavet af stærke materialer som stål eller legeret stål for at forhindre, at den bliver brudt op med værktøj.
  3. Stærkt låsemekanisme: Låsen skal have en robust og pålidelig låsemekanisme, der ikke er let at manipulere eller bryde op.
  4. Længde og fleksibilitet: Låsen skal have tilstrækkelig længde og fleksibilitet til at fastgøre cyklen til et fast objekt på en sikker måde.
Når du ønsker at opfylde forsikringskravene, er det vigtigt at konsultere dit forsikringsselskab for at få specifikke oplysninger om, hvilke låse der er godkendt. Forsikringsselskabet kan have en liste over godkendte låse eller give specifikke krav, der skal opfyldes for at være berettiget til cykeltyveridækning.

Hvilken lås passer til en ladcykel?

Når det kommer til at vælge en lås til en ladcykel, er det vigtigt at vælge en lås, der er tilstrækkelig stærk og sikker til at beskytte din cykel. Ladcykler er normalt større og tungere end almindelige cykler, hvilket gør det endnu vigtigere at have en pålidelig lås.
 
Her er nogle låsetyper, der kan være velegnede til en ladcykel:
 
  1. Kædelås: Kædelåse er kendt for deres styrke og modstandsdygtighed over for klipning og skæring. Vælg en kædelås med tilstrækkelig længde og tykkelse til at nå omkring din ladcykel og fastgøre den til et fast objekt. Vi anbefaler en AXA Linq 180 kædelås til vores cykler, den er også forsikringsgodkendt.
  2. Bøjlelås: Bøjlelåse er kendt for deres høje sikkerheds niveau og modstandsdygtighed over for klipning og brydning. Vælg en bøjlelås med tilstrækkelig bredde og styrke til at passe omkring din ladcykel.
  3. Foldelås: Foldelåse er nemme at transportere og bruge, og de giver god sikkerhed mod tyveri. Vælg en foldelås med tilstrækkelig længde og styrke til at sikre din ladcykel.
Uanset hvilken lås du vælger, er det vigtigt at sikre, at den er af høj kvalitet og opfylder dine sikkerhedskrav. Det anbefales også at bruge flere låse af forskellige typer og låse din ladcykel til et fast og sikkert objekt for at øge sikkerheden yderligere.