Rullebremser

Hvad er rullebremser?

Rullebremser, også kaldet tromlebremser ses på mange el- og ladcykler. Rullebremser sidder monteret i cyklens nav og fungerer ved at bruge friktion mellem en indre tromle og bremseklodser til at stoppe eller sænke cyklens hastighed. Rullebremser består af flere komponenter, herunder en indre tromle, bremseklodser og en mekanisme til at overføre kraften fra bremsehåndtaget til bremseklodserne. Når bremsehåndtaget aktiveres, bevæger bremseklodserne sig ind mod den indre tromle og skaber friktion, hvilket stopper cyklen.

Hvad er fordele og ulemperne ved rullebremser?

Rullebremser kan levere pålidelig bremsekraft og stoppe cyklen hurtigt og effektivt. De er kendt for deres gode bremseevne, selv under våde eller snavsede forhold. Rullebremser kræver også normalt minimal vedligeholdelse sammenlignet med fælgbremser eller skivebremser. De er mindre modtagelige for påvirkning fra vejr og snavs, og bremseklodserne slides langsommere. Rullebremser er derudover også velegnede til længere nedkørsler, hvor der kan opstå varmeopbygning. De er kendt for at have god varmeafledningsevne og forbliver effektive, selv under langvarig og intensiv bremseanvendelse.
 
Da bremsemekanismen ligger gemt i et lukket system, kræver den ikke så ofte vedligeholdelse som andre bremsetyper – til gengæld er den dyrere og mere besværlig at vedligeholde, end f.eks. hydrauliske skivebremser, hvis reservedele lettere kan udskiftes. De er generelt sværere at justere og vedligeholde, da de kræver specialværktøj og viden til reparationer. Rullebremser er også generelt tungere end fælg- eller skivebremser, hvilket påvirker cyklens totalvægt.