Sadel

Hvad er en god cykelsadel?

En cykelsadel er en enormt vigtig del af din cykel, da den har en stor betydning for din komfort. Da mange bruger cyklen som transportmiddel hver dag, er det derfor også vigtigt, at du sidder godt når du cykler.
 
En cykelsadel består af flere dele, der er designet til at give rytteren en komfortabel og støttende oplevelse under cykling. De vigtigste dele af en cykelsadel er:
  1. Sadelstel: Sadelstellet er den primære ramme på cykelsadlen, der holder den fastgjort til cyklens sadelpind. Det kan være lavet af forskellige materialer, såsom stål, aluminium eller karbonfiber.
  2. Polstring: Polstringen er det materiale, der dækker selve sadelstellet og giver rytteren en blød overflade at sidde på. Polstringen kan variere i dens tykkelse og dens densitet afhængigt af den ønskede komfort.
  3. Sadelovertræk: Sadelovertrækket er det yderste lag af sadlen og kan være lavet af et væld af forskellige materialer, såsom læder, vinyl eller syntetisk stof. Overtrækket beskytter polstringen og kan også give en vis åndbarhed.
  4. Sadelrails: Sadelrails er de to stænger, der er fastgjort til bunden af sadelstellet, og som giver mulighed for at justere sadlen i højden på cyklen. De kan være lavet af forskellige materialer, herunder stål, aluminium eller titanium.
  5. Form og størrelse: Formen og størrelsen af en cykelsadel er vigtige faktorer at overveje, når man vælger en sadel. Sadlens form skal passe til rytterens anatomi og kørestilling. Det er også vigtigt at vælge en størrelse, der passer til rytterens bækkenbredde og giver tilstrækkelig støtte til siddemusklerne.
Det er vigtigt at vælge en cykelsadel, der passer til din kropsform og dit behov. Forskellige typer cykling kan kræve forskellige sadler, og en professionel cykelhandler kan hjælpe dig med at finde den rette cykelsadel til dig.

Hvilke typer sadler findes der?

Der findes mange forskellige typer af cykelsadler, og sadeltyperne varierer i design, alt efter hvilken typer cykel du kører på. Du vil derfor kunne finde cykelsadler til både racercykler, citybikes, mountainbikes samt de klassiske sadler du kender fra de mere traditionelle cykler. Du vil også kunne finde variation i designet alt efter om det er til en herre- eller damemodel.

Hvordan indstiller jeg den rigtige sadelhøjde?

For optimal komfort er indstillingen af din cykelsadel næsten lige så vigtig som typen af sadel. Det er vigtigt at sadlen er indstillet i den rigtige højde og vinkel, så den passer præcis til dine behov. Særligt sadelhøjden er vigtig, da den rigtige sadelhøjde både vil sikre dig den optimale balance og komfort, men også vil skåne dine knæ når du cykler.
 
En god tommelfingerregel når du skal indstille din sadelhøjde, er at tage udgangspunkt i din hoftehøjde når du står ved siden af din cykel. Herfra kan du justere enten op eller ned, hvis du stadig synes at højden ikke passer helt. En god huskeregel er, at dine ben skal kunne strækkes helt ud når du sætter hælen i pedalen længst mod jorden.
 
Som udgangspunkt skal sadlens vinkel helst være så vandret som muligt. Har du tendens til at læne dig meget frem eller tilbage når du cykler, kan det dog være at du også skal justere på viklen på sadlen, for at siddepositionen passer til din kropsholdning.

Hvad er et sadelovertræk?

Et sadelovertræk eller et sadelcover er en god måde at beskytte din cykelsadel mod regn og fugt, hvilket kan være nyttigt, hvis du cykler i regnvejr eller andre våde forhold. Sadelovertræk findes både til børn og voksne, og laves i mange forskellige farver og mønstre. Nogle er lavet i åndbare materialer, mens andre er produceret i vandtæt eller syntetisk materiale. Der findes også sadelovertræk med ekstra postring eller indbygget gel, hvis du ønsker at øge komforten når du sidder på cyklen.