Skivebremser

Hvad er skivebremser?

Skivebremser er en type bremser, der består af en roterende skive, der er fastgjort til cykelhjulet, og en bremsekaliber, monteret på cyklens stel eller gaffel. Når bremsehåndtaget på cyklen aktiveres, presses bremseklodserne mod skiven. Friktionen mellem bremseklodserne og skiven forårsager en modstand, der sænker hjulets rotation og stopper cyklen sikkert. Jo hårdere bremseklodserne presses mod skiven, jo mere effektivt bremser cyklen.

Hvilke typer skivebremser findes der?

Der findes to typer skivebremser: mekaniske og hydrauliske. Mekaniske skivebremser bruger kabler til at overføre kraften fra bremsehåndtaget til bremseklodserne. Hydrauliske skivebremser bruger derimod hydraulisk væske til at overføre kraften, hvilket giver en mere præcis og jævn bremsekraft.

Du kan læse mere om mekaniske skivebremser her og hydrauliske skivebremser her.

Hvad er fordele og ulemper ved skivebremser?

Der er mange fordele ved skivebremser i forhold til andre bremsetyper. Grundet skivebremsens større overfladeareal, er der mere kontakt mellem bremsebelægningerne og skiven, end på f.eks. fælgbremser. Dette betyder at det er muligt at opbygge mere friktion i bremsen, og sikre en større og mere effektiv bremsekraft, end andre bremsetyper.
 
Skivebremser er desuden også bedre til at aflede den varme der kan opstå under opbremsning. Skivebremsernes design med en åben skive og køleribber hjælper med at aflede varmen væk fra bremsesystemet, hvilket minimerer risikoen for bremsefade og sikrer en mere pålidelig bremseeffekt.
 
Derudover er skivebremser kendt for deres fremragende bremsekraft og evne til at bremse effektivt under forskellige vejrforhold. Skivebremser er mindre følsomme over for vand og snavs end fælgbremser. Det åbne design gør det lettere for vand og snavs at komme væk fra bremsesystemet og undgå ophobning af skidt, der muligt kan påvirke bremseeffekten. Dette er især vigtigt under kørsel i regnvejr eller på snavsede veje.
 
Skivebremser er generelt nemme at vedligeholde da bremsebelægningerne på skivebremser nemt kan udskiftes, og skiverne kan let rengøres eller udskiftes ved behov. Dette gør det lettere og billigere at opretholde og servicere skivebremserne.
 
Dog kan skivebremser kræve mere vedligeholdelse end fælgbremser, da skiven og bremseklodserne kan blive slidt over tid, og derved skal udskiftes. Det er også vigtigt at bruger er opmærksom på at holde skiven ren og fri for snavs eller olie, da dette kan påvirke bremsekraften og ydeevnen.