Stel

Hvad er et cykelstel?

Et cykelstel er den primære struktur, der udgør rammen på en cykel. Det fungerer som rygraden på cyklen og holder alle komponenter sammen, herunder hjul, saddel, styr og gearsystemer. Cykelstellet er afgørende for cyklens stabilitet, styrke og håndtering.
 
Cykelstel kan være lavet af forskellige materialer, herunder stål, aluminium, kulfiber og titanium. Hvert materiale har sine egne egenskaber, såsom vægt, styrke og stivhed, der kan påvirke cyklens ydeevne og pris. Det er vigtigt at vælge et cykelstel, der passer til dine behov og kørestil. Størrelsen og geometrien på cykelstellet skal også passe til din krop for at sikre en behagelig og effektiv cykling. Det anbefales at konsultere en cykelekspert eller besøge en cykelbutik for at få vejledning og prøve forskellige cykelstel, før du foretager et valg.

Hvilke typer cykelstel findes der?

Der findes forskellige typer cykelstel, der er designet til forskellige formål og cykeltyper. Nogle af de mest almindelige typer omfatter:
 
 1. Diamantstel: Diamantstel er den mest traditionelle form for cykelstel og findes på de fleste standardcykler. Det har en trekantet form, hvor den øverste rør strækker sig fra styrhovedet til sadelrøret og de to lodrette rør går fra styrhovedet til krankboksen. Diamantstellet er kendt for sin styrke og stabilitet.
 2. Lav indstigning (lavt stel): Lav indstigning eller lavt stel er designet til at gøre det nemmere at komme på og af cyklen. Det har en lavere øverste rør, hvilket giver mere plads og lettere adgang til cyklens sadel. Lav indstigning-stel er populære på bycykler, elcykler og cykler beregnet til ældre eller personer med begrænset mobilitet.
 3. Mountainbike-stel: Mountainbike-stel er designet til terrænkørsel og har særlige egenskaber for at håndtere ujævnt terræn og stødabsorption. De har normalt en stærkere konstruktion med ekstra forstærkninger og affjedringsmuligheder for at håndtere hårde stød og belastninger.
 4. Racercykel-stel: Racercykel-stel er designet til fart og effektivitet på landeveje. De har typisk en lettere konstruktion med slanke rør for at reducere vægten og øge hastigheden. Racercykel-stel er aerodynamisk designet for at reducere luftmodstand og øge cyklens ydeevne.

Hvilke dele består et cykelstel af?

Et cykelstel består af flere forskellige dele, der arbejder sammen for at danne cyklens ramme og understøtte dens funktioner. Her er nogle af de vigtigste dele, der udgør et cykelstel:
 
 1. Øvre rør: Øvre rør er det vandrette rør, der strækker sig fra styrhovedet til sadelrøret. Det er en af de primære strukturelle komponenter i cykelstellet og bidrager til dets stivhed og stabilitet.
 2. Sadelpind: Sadelpinden er en lodret stang, der indsættes i sadelrøret og holder sadlen på plads. Den kan justeres i højden for at passe til rytterens præference og komfort. Læs mere om sadler her.
 3. Styrhoved: Styrhovedet er det område, hvor forgaflen og styrerne er fastgjort til cykelstellet. Det giver mulighed for at styre cyklen og er normalt udstyret med en styrlager, der giver glidende bevægelse og styring. Læs mere om styr her.
 4. Forgaffel: Forgaflen er den del af cykelstellet, der holder forhjulet. Den er normalt fremstillet af metal eller kulfiber og kan have affjedringsfunktioner til at absorbere stød og ujævnheder i terrænet. Læs mere om forgaflen her.
 5. Kranksæt: Krankboksen eller kranksættet er det område, hvor pedalarme og krankakslen er monteret. Det er en afgørende del af drivlinjen og overfører rytterens pedalkraft til kæden og hjulene. Det er også her motoren vil sidde på en elcykel med centermotor, som f.eks. vores Klods-Hans model. Læs mere om kranksæt her eller centermotor her.
 6. Bagstel: Bagstellet er den del af cykelstellet, der holder baghjulet. Det kan variere i design afhængigt af cykeltypen og kan omfatte bagstelbeslag til montering af gearskifter eller bremser. Læs mere om gear her.
 7. Dropouts: Dropouts er de åbne ender af bagstellet, hvor hjulakslerne indsættes. De giver mulighed for justering og fjernelse af hjulene samt montering af gearskifter eller skivebremser. Det er også her motoren vil monteres på en elcykel med nav- eller baghjulsmotor, som f.eks. vores Tommelise model. Læs mere om navmotor her.
 8. Kædestag: Kædestagene er de rør, der strækker sig fra krankboksen til bagstellet og holder kæden på plads. De kan variere i længde afhængigt af cykeltypen og giver plads til montering af gearskifter og hjul. Læs mere om kæder her.