Styr

Hvad er et cykelstyr?

Cykelstyret er den del af cyklen, som rytteren bruger til at styre og kontrollere cyklen. Det er fastgjort til styrstammen, der igen er forbundet til styrhovedet på cykelstellet.

Læs mere om styrhovedet her.

Hvilke forskellige typer cykelstyr findes der?

Cykelstyret fås i forskellige former og designs, der er optimeret til forskellige cykeltyper og kørestile. Nogle almindelige typer af cykelstyret inkluderer:
  • Racerstyr: Racerstyr er designet til racercykler og har en buet form, der giver rytteren mulighed for at vedtage en aerodynamisk kørestilling.
  • Riser-styr: Riser-styr er almindelige på mountainbikes og har en mere oprejst position for at give bedre kontrol og komfort i terrænkørsel.
  • Flad styr: Flade styret findes ofte på citybikes og hybridcykler og giver en mere oprejst kørestilling for komfortabel bykørsel.
Cykelstyr kan være fremstillet af forskellige materialer, herunder aluminium, kulfiber eller stål. Valget af materiale påvirker vægten, styrken og vibrationsdæmpningen af styret. Cykelstyrets bredde og længde kan variere for at imødekomme rytterens præferencer og kropsbygning. Bredden på styret kan påvirke rytterens stabilitet og kontrol, mens længden kan påvirke rytterens kørestilling og komfort.
 
Cykelstyr kan have forskellige greb og håndtag, der bidrager til rytterens komfort og kontrol. Nogle cykelstyret kommer med integrerede greb, mens andre kan kræve separate håndtag til montering.
 
Nogle cykelstyr har en låsemekanisme, der gør det muligt at fastgøre styret på plads for at forhindre utilsigtet rotation eller bevægelse.
 
Det er vigtigt at vælge et cykelstyr, der passer til din kørestil, kropsstørrelse og præferencer for at sikre en behagelig og effektiv kørsel. Hvis du er i tvivl om, hvilket styr der passer bedst til dig, anbefales det at få hjælp fra en cykelekspert eller besøge en cykelbutik, hvor de kan hjælpe dig med at finde det rigtige styr til dine behov.

Hvordan indstiller jeg mit cykelstyr?

Ligesom med sadlen, er det vigtigt at dit cykelstyr er indstillet i den rigtige højde. På de nye Klods-Hans modeller kan du nemt selv justere styrets højde. Det gør du ved at åbne de to håndtag du finder i hver side af cyklens styrstammer, og derefter løfte i styret, så du kan justere højden. Når styret har den ønskede højde, låser du blot håndtagene igen. På de ældre modeller er det ikke muligt at justere højden på styret.
 
På en almindelig cykel kan du justere styrhøjden ved hjælp af en umbraconøjle. Du løsner blot den skrue der sidder i midten af styret, som hægter styret fast på cyklens stel. Herefter kan du justere cykelstyrets højde. Når du har fundet den ønskede højde, fastgør du skruen igen.