Udvendige gear

Hvad er udvendige gear?

Udvendige gear er typisk monteret på bagnavet, og/eller på kranken med to eller flere tandhjul for og bag. De udvendige gear kræver en mere omfattende vedligeholdelse end indvendige gear, da de er udsat for snavs og skidt fra terrænet. Udvendige gear har typisk et større gearinterval, hvilket gør det muligt for rytteren at finjustere gearforholdet i højere grad. Dette giver rytteren mere kontrol over cyklen og mulighed for at træde lettere på pedalerne i stejle bakker.

Hvordan fungerer udvendige gear?

Udvendige gear består af en række tandhjul, der er monteret på kassetten eller bagnavet, samt en eller flere rækker tandhjul, der en monteret på kranken. Kæden er monteret på disse tandhjul.
Når du skifter gear på en cykel med udvendige gear, drejer du en drejeknap eller trykker på en knap på styret, hvilket trækker kæden fra et tandhjul til et andet tandhjul på kassetten eller kranken. Dette ændrer gearforholdet mellem pedalerne og hjulet, hvilket enten gør det lettere eller sværere at træde pedalerne.

Hvad er fordelene ved udvendige gear?

En af fordelene ved at vælge udvendige gear fremfor indvendige gear, er at de ofte vil have flere gear at skifte imellem de kan lettere tilpasses i gearingsforhold og er typisk billigere.

Hvad er ulemperne ved udvendige gear?

Ulempen ved udvendige gear er, at de kræver mere vedligeholdelse end indvendige gear. Tandhjulene og kæden er mere udsat for slitage og vejrforhold, da de er eksponeret på ydersiden af cyklen. Derfor er det vigtigt at rengøre og smøre kæden og tandhjulene regelmæssigt for at opretholde optimal ydeevne og forlænge levetiden.